دانستن بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو کار راحتی است، به شرطی که با انواع دانه های قهوه که هر کدام از آن ها طعم و خاصیت خاص خودشان را دارند؛ بیش تر آشنا شویم تا بتوانیم بهترین آن ها را تشخیص دهیم، چرا که همانطور که می دانید، قهوه در طعم ها و عطر های متفاوتی در بازار وجود دارد که همه آن ها محشر و فوق العاده اند، حال اگر به ترکیبی فوق العاده برای آن ها دست پیدا کنیم؛ بسیار عالی است. هر چند که این مورد می تواند سلیقه ای باشد، اما ترکیب کردن دانه قهوه با هم به صورت اصولی می تواند به ما در انتخاب سلیقه نهایی خودمان در مورد قهوه کمک کنیم.
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در این حوزه به صفحه آموزش باریستا مراجعه کنید.
عنوان های محتوا
آشنایی با ترکیب کردن دانه قهوه
همان طور که می دانید، دانه قهوه اسپرسو را پس از چیدن، برشته کاری و انجام عمل فراوری رویی، آن را برای نوشیدن آماده می کنند.
اگر مدت هاست قهوه را به عنوان نوشیدنی مورد علاقه خود استفاده می کنید، می دانید که قهوه طعمی تلخ دارد و بوی هر قهوه منحصر به فرد است. حال برای دست پیدا کردن به بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو باید مدل های مختلف را امتحان کنیم تا به طعم دل خواهمان در این زمینه برسیم؛ اما پیشنهاد ما به شما بعد از سال ها تجربه و دانستن ذائقه های افراد طی نظر سنجی ها و فروش هایی که حاصل شده است این است که اکثرا دانه ای قهوه مرغوب تر و پر طرفدار تری می دهد که ترکیت عربیکای آن بیشتر از ربوستای آن باشد؛ چرا که هم از نظر عموم طعم بهتری دارد و هم به خاطر میزان کافئین متعادل تری که دارد؛ از لحاظ حفظ سلامت برای مصرف کنندگان این نوشیدنی علی الخصوص آن هایی که مشکلات قلبی دارند و با خوردن قهوه زیاد همراه با کافئین زیاد دچار میشکل می شوند بسیار توصیه می شود که از ترکیب دانه قهوه عربیکا برای اسپرسو خود بیشتر استفاده کنند.
انواع دانه های قهوه هر کدام نوع طعم و خاصیت خاص خودشان را دارند و میزان کافئین، کرما وخامه در انواع آن متفاوت می باشد. در کل میزان کافئین در گونه های روبوستا 2برابر بیشتر از گونه های عربیکا می باشد و بیش از 200 نوع قهوه که بستگی به نوع کشور کشت کننده و مناطق مختلف می باشد با خواص مختلف، افرادی که به عنوان متخصص در کارگاه های برشته کاری فعالیت می کنند، علم کافی نسبت به این نوع دانه ها دارند و با علم بلندینگ یا ترکیب کردن قهوه می توانند به طعمی ایده آل و میزان کافئین و کرما مناسب دست یابند.
دلیل اصلی ترکیب کردن قهوه ها با هم، رسیدن به طعم پایدار در قهوه ها می باشد. شاید شما هم این به عنوان کافه دار یا مشتری تجربه کرده باشید که قهوه اسپرسو شما طعم یکسانی در عصاره گیری ندارد و هربار که قهوه جدید از همان نوع را تهیه می کنید، طعمی متفاوت دارد، بلند و ترکیب کردن قهوه های با هم به شما این امکان را می دهد که بتوانید طعم و عطری یکسان از قهوه خود بسازید و آن را برای مدتی ثابت کنید، اکثر کمپانی های خارجی قهوه ترکیب کردن دانه های قهوه را سالیان سال هست که انجام داده اند و به بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو رسیده اند و مشتریان خود را از سراسر جهان بنابر سلیقه وذائقه آنها جذب کرده اند؛ مانند برند های استارباکس، لاوازا، ایلی و مولیناری.
چگونه قهوه ها را میکس کنیم؟
جهت میکس قهوه ها در ابتدا شما باید بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو را به خوبی بشناسید و طعم و ارزیابی حسی که بعد از برشته کاری انجام می شود را به صورت کامل آموزش دیده باشید، می توان گفت ترکیب دانه های قهوه به دو دسته قبل از رست و بعد از رست تقسیم می شود، ترکییب دانه های قهوه سبز قبل از برشته کاری میتواند کار رست قهوه را سخت کند برای اینکه واکنش های شیمیایی و برخورد دانه های مناطق مختلف نسبت به دما با هم فرق می کنند و عمدتا در کشور ایران از این نوع روش استفاده نمی شود.
میزان برشته و رست کردن دانه قهوه ها تاثیر به سزایی در طعم و بو و مزه قهوه ایجاد می کند که به طور کاملا دقیق در صفحه برشته کاری و دوره آن را توضیح داده ایم.
روش ترکیب دانه های قهوه بعد از برشته کاری، در این روش دانه های قهوه با یک درجه ی یکسان برشته شده ولی گونه ها، کشور و مناطق با هم متفاوت می باشد؛ ما می توانیم با این روش کیفیت یکسان و طعمی ثابت از قهوه ایجاد و عصاره گیری کنیم.
فرمول و ترکیب پر کافئین قهوه
برای ایجاد ترکیب پرکافئین قهوه مناسب ورزشکاران و افرادی که نیاز به کافئین دارند ما پیشنهاد می کنیم بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو با برند ایتالیایی مانند استارباکس و ایلی را تهیه کنید که بر روی آنها درصد روبوستا را بیشتر نوشته باشد و اگر از فروشگاه قهوه به صورت فله ای قصد خرید دارید، حتما توجه کنید که درصد قهوه روبوستا آن بیش از 50 درصد باشد و درجه آسیاب آن میکس دقیقا مناسب دم ابزار شما مانند اسپرسو و یا دمی باشد تا بتوانید عصاره مناسبی را از آن بگیرید.
اگر شما به دنبال کافئین زیاد در قهوه هستید، توجه کنید طعم قهوه شما تلخ تر و غلیظ تر می شود و هر انجازه برشته کاری بیشتر باشد و دانه قهوه شما بیشتر رست شود که اصطلاحا آن را رست دارک می نامیم، قهوه تلخ تر شده و میزان کافئین آن بالا تر می رود.
تاثیر برشته کاری قهوه بر عصاره نهایی
برشته کاری قهوه از مهم ترین مراحل انتخاب بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو است که قهوه بعد از چیده شدن از درخت طی می نماید و تاثیر مستقیم بر عطر و طعم آن دارد، اگر برشته کاری قهوه کمتر انجام شود و دانه ما درجه رنگ روشن داشته باشد، این قهوه طعمی خام دارد.
بهترین درجه رنگ برای برشته کاری مدیوم می باشد که طعم قهوه را ایده آل و شکلاتی می کند و البته دقت کنید هر قهوه بنابر دستگاه و نوع دانه قهوه دارای پرفایل های دما و زمان های متفاوتی می باشد، که فرد برشته کار باید تونایی تشخیص رنگ و طعم سازی ترکیبات قهوه را داشته باشد.
نوعی دیگر از برشته کاری، رست دارک است که رنگ دانه را رو به سیاهی می برد و طعم آن را بسیار تلخ می کند به طوری که مزه و طعم قهوه کمی تا قسمتی عوض می شود.
قهوه های مناسب برای عصاره گیری اسپرسو
ترکیب قهوه ها برای روش های عصاره گیری دمی و اسپرسو متفاوت است، می توان گفت بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو بنابر ذائقه مشتری اگر تلخ دوست داشته باشند، ترکیب بیشتری از روبوستا و کمتر عربیکا حدود 70%روبوستا و 30% عربیکا است، قهوه های روبوستا که دارای خامه بیشتری هستند.
دانه های پی بری از کشور هند و دانه های روبوستا دارای طعم و عطر مناسب قهوه های کشور ویتنام واندونزی می باشد قهوه های کشور اندونزی از لحاظ سایز و اندازه بزرگتر بقیه دانه های قهوه روبوستا هستند و بیشتر برای تهیه ی و آسیاب قهوه ترک استفاده می کنند و از این لحاظ بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو به حساب می آیند.
افرادی که ذائقه قهوه آن ها و ترش و تلخ می باشد، پیشنهاد می شود از ترکیب های 80درصد عربیکا و 20درصد روبوستا استفاده کنند که هم طعم و عطر قهوه عربیکا در آن باشد و هم کافئین روبوستا را داشته باشد، بهترین قهوه های عربیکا برای ترکیب کردن را می توان کلمبیا، کنیا و اوگاندا دانست. این قهوه ها برای بلند کردن با روبوستا می توانند ترکیب طعمی فوق العاده ای را بسازند.
به این نکته باید توجه داشت که به قهوه ای که از یک منطقه و خواستگاه باشد را سینگل اوریجین یا تک خواستگاه نام گذاری می کنند، و قهوه های ترکیبی را بلند نام گذاری می کنند، قهوه های 100درصد عربیکا یا 100درصد روبوستا را شنیده اید و این نوع ترکیب ها تماما طعم تلخ یا ترش می باشد که ذائقه خیلی کمتر افراد این نوع ترکیب ها می باشد ولی برای استفاده در کافه ها می تواند قهوه های باصرفه ای از لحاظ هزینه باشد.
آموزش درست کردن قهوه
درست کردن قهوه روش های مختلفی دارد و می توان گفت اولین قدم برای انتخاب روش مناسب دم آوری شناخت کامل دانه قهوه، انتخاب بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو و انواع روش های فرآوری قهوه می باشد؛ که می تواند مسیر را برای شناخت انواع قهوه و روش های درست کردن آن هموار نماید، امروزه مصرف روزانه قهوه در ایران و کشور های شرق آسیا هر روزه درحال افزایش می باشد و داشتن علم درست کردن قهوه می تواند ما را در تهیه ی یک نوشیدنی خوشمزه از قهوه راهنمایی کند.
قهوه ابتدا به صورت دانه سبز تهیه و از درخت برداشت می شود، این دانه شگفت نگیز روش های مختلفی برای فرآوری آن وجود دارد که هر روشی طعم و واکنش های قهوه را متفاوت می سازد این روش ها شامل روش خشک یا طبیعی که بیشتر در مناطق کم آب مانند کشور هند و جنوب آمریکا استفاده می شود در این روش ابتدا گیلاس قهوه از درخت چیده شده سپس بر روی سبد هایی به نام سبد آفریقایی پهن می شوند تا با عبور هوا از بین آنها گیلاس قهوه خشک شود این فرآیند حدود 45 روز طول می کشد و باعث می گردد دانه سبز قهوه ما طعم های شیرین به خود بگیرد.
توجه کنید قهوه سبز قبل از رست هیچگونه طعم وعطری ندارد.
انواع فرآوری قهوه
فرآوری به روش شسته ابتدا گیلاس های قهوه که از درخت چیده می شوند، داخل حوضچه هایی ریخته می شود تا دانه هایی که چگالی کمتری دارند، بر روی آب قرار بگیرند. سپس بقیه ی گیلاس ها داخل استخر هایی ریخته می شود تا به مرور زمان حدود24ساعت تخمیر شود و بافت قندی آن از بین برود تا دانه سبز قهوه بتواند راحت تر از بقیه قسمت های آن جدا شود، دانه های قهوه در این روش بیشتر طعم های میوه ای دارند.
عربیکا، روبوستا و عصاره گیری اسپرسو
قهوه عربیکا و روبوستا از انواع گونه های قهوه می باشد که قهوه روبوستا در ازتفاعات کشت کمتر حدود400متر از سطح دریا و درختان قهوه عربیکا در ارتفاعات کشت بالاتر از سطح دریا کشت می شوند حدود600 الی 2400متر از سطح دریا و حدود70درصد از مزارع هان تحت کشت دانه قهوه عربیکا هستند.
برشته کاری قهوه بعد از تهیه و فرآوری دانه سبز قهوه انجام می گیرد که باعث می شود قهوه ما پخته شود و عطر و طعم نهایی آن آزاد شود به عبارتی خاصیت های بالقوه قهوه به بالفعل تبدیل می شود، این مرحله بسیار با اهمیت می باشد و هرچه دانه سبز قهوه شما دارای کیفیت باشد، اگر برشته کاری مناسب بر روی آن انجام نشود طعم مناسبی ندارد و نمی توان قهوه ای دلچسب از آن درست کرد.
انواع روش های دم آوری قهوه عبارت است از
اسپرسو
قهوه ترک
کاپوچینو
موکا
فلت وایت
لاته
کورتاردو
آمریکانو
اسپرسو دابل
فرانسه
وی60
ایروپرس
انتخاب این روش بستگی به سلیقه ی قهوه نوشی شما دارد؛ برای مثال یک نوع قهوه غلیظ و طعم تلخ دارد، یک نوع درست کردن قهوه طعم رقیق و ترش که تماما انتخاب روش بعد از انتخاب دانه می تواند بر روی طعم قهوه شما تاثیر بگذارد، پس در تهیه قهوه به روش اسپرسو دقت لازم را در انتخاب بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو را داشته باشید.
پیشهاد ما به شما این است اگر برای اولین بار است که نوشیدن قهوه را شروع می کنید قهوه های دمی را تست کنید، چون طعمی ملایم تر وخوشمزه تر دارد.
برای کاهش تلخی قهوه به آن شکر و قند اضافه نکنید؛ بلکه اضافه کردن شیر گرم و فوم داده شده می تواند طعم تلخ قهوه را گرفته و طعم آنرا بالانس کند، شیر پر چرب اگر تا حرارت 60 الی 70 درجه سانتی گراد گرم شود، می تواند بشترین میزان شیرینی را به نوشیدنی شما انتقال دهد، دقت کنید اگر شیر به دمای جوش برسد بد طعم و بی مزه می شود و تاثیر خاصی بر نوشیدنی ما نمی گذارد.
انواع نوشیدنی شیر و قهوه اسپرسو
لاته
کاپوچینو
هات چاکلت
شیرنسکافه
آفوگاتو
ماکباتو
بهترین قهوه برای اسپرسو را میتوان دانه هی میکس عربیکا و روبویتا دانست و البته این مورد تماما سلیقه ای و به ذائقه ی مخاطب بستگی دارد، عصاره گیری قهوه اسپرسو بسیار دقیق باید انجام گیرد چون فشار هوا و دما ی آب به صورت مستقیم و در زمان حدود30ثانیه بر قهوه ما تاثیر میگذارند که باعث عصاره گیری از آن میشود. در دستگاه های اسپرسو ساز خانگی فشار هوا و دمای آب ثابت میباشد فقط عامل متغیر میتواند میزان قهوه و درجه آسیاب باشد در منزل یا محل کار داشتن یک آسیاب برقی کوچک ویا دستی یک ابزار کاربردی برای عصاره گیری ایده آل از قهوه میباشد.
بهترین قهوه دنیا
بهترین قهوه دنیا، در کشور های آفریقایی و ارتفاقات بالای 2400متر از سطح دریا کشت می شود و عمدتا فرآوری شسته یا عسلی می باشد.
قطعا بهترین ترکیب دانه قهوه اسپرسو در معرفی بهترین قهوه دنیا اثرگذار است.
بهترین گونه ی قهوه در دنیا که هم اکنون نیز کارشناسان کشاورزی و قهوه برای وسعت دادن به کشت این زیرگونه فعالیت دارند زیرگونه گیشا می باشد، بعد از آن زیر گونه های مناسب قهوه اسپرسو را می توان به بوربن، sl34 و جاوا اشاره کرد، باور غلطی که تا به امروز شنیده ایم که بهترین قهوه دنیا از مدفوع راسو می باشد تماما اشتباه است.
قهوه با برند کوپی لواک در بازار خارج وجود دارند که طرفدار زیادی هم ندارد این کمپانی گیلاس های قهوه را در اختیار راسو ها قرارداده و گیلاس ها بعد از گذشتن از راه روده این حیوان دفع می شود، اتفاق خاصی بر روی قهوه ها نمی افتد؛ بلکه فقط رطوبت دانه را بالاتر برده ایم و سپس قهوه ها بعد از این فرآوری بسته بندی و به بازار ارائه می گردند.
قهوه اسپرسو تلخ یا شور!!!
اسپرسو علاقه مندان خاص خودش را دارد؛ چون این نوشیدنی غلیظ و دارای شدت های طعمی بالایی می باشد، به همین دلیل در عصاره گیری باید بسیار دقت کنیم عمدتا نسبت عصاره گیری به سابه ی قهوه می تواند 2 به 1باشد یعنی به ازای هر 1گرم سابه قهوه باید 2گرم قهوه عصاره گیری شود، اگر این مقدار کم باشد عصاره گیری اور با زیاد انجام شد و به عنون مثال 18گرم سابه قهوه به جای عصاره گیری 36میلی لیتری ، 20میلی لیتر باشد و این نوع قهوه شاخصه طعمی بسیار تلخ و غلیظ دارد، و برعکس اگر قهوه یه جای 36میلی لیتر 50میلی لیتر عصاره بگیریم این قهوه آن در و طعم بسیار شور و بی مزه داشته است؛ پس باید در عصاره گیری این قهوه به میزان گرم ومیزان گرم عصاره کیری ایدهآل را پیدا کرد.
نوشیدن آب قبل یا بعد از قهوه اسپرسو
باور غلطی برای نوشیدن آب بعد از اسپرسو وجود دارد که عمدتا افراد شربت یا نوشیدنی شیرین میل می کنند تا طعم تلخ آن از بین برود، ولی اصولا فنجان آب قبل از نوشیدن قهوه باید میل کرد یا طعم دهانی و زبان ما شست و شو شود و بتوانیم انواع طعم قهوه را حس کنیم.
فنجان قهوه اسپرسو باید کاملا گرم باشد تا دمای نوشیدنی نهایی ما را کاهش ندهد و باب میل متشری باشد، برای تهیه ی اسپرسو در منزل می توانید از دم ابزار موکاپات یا اسپرسو ساز برقی استفاده کنید، انواع بسیار زیادی موکاپات و دستگاه قهوه در بازار موجود می باشد که هر کدام بنابر تعداد کاپ و ظرفیت عصاره گیری تقسیم می شوند.
داشتن موکاپات در منزل می تواند عصاره گیری اسپرسو را راحت کند، ولی طعم نهایی آب با دستگاه قهوه ساز برقی بسیار متفاوت می باشد یعی کنید به عنوان یک قهوه دوست، آسیاب و ابزار دم آوری قهوه را به صورت کاربردی تهیه و در منزل یا محل کار خود داشته باشد.
جهت سرو قهوه های اسپرسو که شاخصه طعمی آنها به سمت تلخ می باشد، یک شات آب و بیسکوییت و یا شکلات می گذاریم تا نظر مخاطب قهوه را بتوانبم جلب کنیم.
خیلی توضیحات جامعی بود ممنونم
بسیار کامل و علمی
موفق و پیروز باشید، سپاس از شما جهت مشاهده مطالب بیشتر آکادمی قهوه پاپی کافی در فضای مجازی دنبال کنید.
درود بر شما
مطالب عالی و مفید بود
ممنونم از توجه شما موفق و پیروز باشید. جهت مشاهده محصولات بیشتر به صفحه زیر مراجعه کنید آموزش باریستا